Марк Де Турк – интервю

ВЛИЯНИЕ НА НАШИТЕ ЕМОЦИИ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО И КРАСОТАТА НИ
Марк Де Турк е известен в Европа и България обучител с повече от 22 години опит като личен треньор на мениджъри (coach), и мениджър. Водил е семинари за топ-мениджъри и лидери в цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Как влияят нашите емоции върху здравето и красотата ни?
Емоциите са енергийни потоци, които човек изпраща в тялото си, за да се движи.
Тялото се контролира от тези енергийни потоци, които от своя страна контролират потоците на кръвта, нервите и лимфата. Емоциите могат да се разделят на три категории – позитивни (силен интерес и ентусиазъм), негативни (гняв и възмущение) и „вампирски“ (страх, прикрита враждебност и мъка). Защо ги наричаме вампирски – защото те имат способността да ни изсмукват, ако не ги разбираме или разпознаваме. В позитивните емоции човек контролира тези три потока – на кръвта, лимфата и нервите, и затова е по-здрав и ефектът върху красотата е видим. В негативните емоции човек спира трите потока, телесните функции се влошават и това се отразява на красотата и здравето. Във вампирските емоции човек няма контрол върху трите потока и е възможна поява на сериозни болести.

Как да се справим с тези емоции или хора, които ни изсмукват?
На първо място трябва да се научим да разпознаваме хората в т.нар. вампирски емоции. Бърз трик е да зададете прости, лични и отворени въпроси, като „Какво най-много ти харесва в мен“ или „Какъв домашен любимец имаш“. Ако получите бърз отговор човекът е в позитивна емоция. Ако получите директна реакция – той е в негативна емоция. Ако не получите директен отговор, а вместо това се впуснете в дискусия, човекът е във вампирска емоция, поне в този момент. Когато разберете тази вампирска емоция, тогава тя по-малко ще ви изсмуква. Как точно можете да го направите обясняваме в детайли на нашите обучения.

Какво можем да направим, за да останем млади, здрави и красиви?
Разбира се, трябва да се грижим добре за тялото си, за неговата естетика, с какво се храним и дали спим достатъчно. Повечето хора пропускат, че емоционалното здраве засяга красотата в много голяма степен. Най-добрият ми съвет е да третирате живота като игра – имайте ясна цел, осъзнайте, че е нормално да се появят бариери, които трябва и могат да бъдат преодолени, за да постигнете търсения успех. Още нещо, много, много важно – бъдете етични, взимайте оцеляващи решения и правете оцеляващи действия. И под оцеляващи имам предвид това, което е най-добро за всички страни. И, разбира се, бъдете в позитивна емоция!