Неоперативно моделиране на лицето

Неумолимият ход на времето оставя своите следи по лицето под формата на динамични и статични бръчки, загуба на еластичност и неестетично отпускане на кожата. Изключително популярна процедура за коригиране на тези признаци е неоперативното моделиране на лицето с помощта на ботулинов токсин и хиалуронови филъри. Процедурата е бърза, ефикасна и гарантира отлични резултати, без оперативна интервенция и без възстановителен период.

За изглаждане на бръчиците около ъгълчетата на очите, т.нар. „пачи крак“, гневната бръчка между веждите и хоризонталните линии по челото се прилага инжектиране на ботулинов токсин, който релаксира мускулите и възвръща свежия младежки вид. Невротоксинът блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава, а мимическите бръчки се изглаждат. С ботулинов токсин се третират бръчки в областта на лицето, предизвикани от съкращаване на мускула (динамични), а не от отпускане на кожата. Както е известно, с възрастта се появяват бръчки (статични), които са резултат от отпускане на самата кожа (еластоза) и те не могат да бъдат заличени с помощта на ботулиновия токсин, а се попълват с филъри на основата на хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина е мукополизахарид и основен компонент на редица органи и тъкани в човешкото тяло – съединителната тъкан на кожата, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и др. Благодарение на свойството си да свързва големи количества водни молекули, хиалуроновата киселина прави кожата гладка и копринено нежна, затова неслучайно е наричана „еликсир на младостта“. За съжаление с напредване на годините, а също и в резултат на фотостареенето, съдържанието на хиалуронова киселина в кожата се понижава, което води до дехидратация, повяхване, загуба на еластичност, поява на бръчки и промяна в лицевия контур. На помощ идват хиалуроновите филъри, които осигуряват отлични резултати за попълване на бръчки и гънки, хидратация и ревитализация на кожата, възстановяване на загубените обеми и ремоделиране контура на лицето.

Филърите на основата на хиалуронова киселина се използват и за придаване обем на устните не само при млади пациентки, желаещи да коригират природните си дадености, но и при по-възрастни. Известно е, че с напредване на възрастта устните изтъняват и леко се свиват, а ъгълчетата на устния контур падат, което придава намръщен и недоволен вид на лицето. С хиалуроновите филъри успешно се повдигат ъгълчетата на устата, възстановява се обема и контура на устните и лицето видимо се подмладява. Много често след 45-годишна възраст или след рязко отслабване „пада“ долната част на контура на лицето и с помощта на филърите на основата на хиалуронова киселина могат да се оформят красиви скули, които по естествен начин ремоделират целия лицев овал.

Неоперативното моделиране на лицето е алтернатива на хирургичната интервенция и гарантира ефикасно заличаване на бръчките, преоформяне на лицевия овал и естествено подмладяване, без риск от усложнения и без възстановителен период.