Проф. д-р Зоя Горанова – интервю

Проф. д-р Зоя Горанова: „Важно е да се формира култура за здравето от най-ранна възраст“
Какви методи за лечение предлага китайската медицина, каква е колаборацията й със съвременните апаратни методики за подмладяване на лицето и за отслабване и оформяне на тялото? Отговорите на тези и други въпроси от проф. д-р Зоя Горанова.

Зоя Горанова, професор по физиотерапия/кинезитерапия, доктор на науките от 2000 г. Проф. Горанова е завършила китайска филология в Софийския университет и кинезитерапия в НСА. Получава следдипломна квалификация по акупунктура, мокситерапия и масаж в Пекинския университет по китайска традиционна медицина (1989/90 г.), а през следващите години над 10 пъти посещава различни университети в Китай за кратки специализации и обмен на опит. Оторизиран преподавател е на Университета по китайска традиционна медицина в гр. Нан′чан, провинция Дзян′си – Китай, за България, Гърция, Кипър. Член е на Борда на съветниците към Световната федерация на организациите по китайска медицина, със седалище Пекин – Китай.

 

Проф. Горанова, какви направления, съответно и методи на лечение включва китайската медицина?
Китайската медицина има 4 основни направления: джън′дзиу – акупунктура и мокситерапия (вкл. вендузотерапия, аурикулотерапия); масаж и мануална терапия – китайски масаж за възрастни (вкл. гуа′ша – масаж с пластина чрез стъргане на кожата, който е изключително ефективен при лечението на редица заболявания) и специален масаж за деца; ци′гун-гимнастика (гимнастика за генериране на енергията ци в каналната система на човешкото тяло), която има два стила външен (двигателни упражнения) и вътрешен (медитативни статични упражнения за водене на енергията ци по каналната система); джун′яо (лечение с природни продукти – билки, минерали, животински продукти). Освен тези направления има още две: бао′дзиен – наука за дълголетието, в която се ползват методите за лечение на всичките изброени основни направления; шъ′ляо – диетолечение или наука за лечение чрез хранителни продукти. Всички тези направления са се формирали още от древността (II в. пр.н.е.) и са описани в каноничната книга на китайската медицина „Хуан′ди ней′дзин“ („Въпросите на Жълтия император за същността на лечението“). Методите за лечение са много, но всички те се прилагат въз основа на теоретичната система на китайската медицина, която е натурфилософска. Болестите се диагностицират и лекуват според синдрома, причините и локализацията на патологичния процес.

Китайската медицина се базира на 12 органа (2 от тях не съществуват като структура, но имат важна функция) и на енергията ци, която тече по каналната система, разположена на повърхността и във вътрешността на човешкото тяло. Всяка една промяна вътре в тялото и извън него се отразява на движението на енергията ци и във функцията на 12-те органа. Блокирането на енергията ци някъде в каналите се проявява с болка и като заболяване. Тези промени винаги започват скрито и когато стане явно усещането (болка, неразположение, умора) се отчита, че състоянието вече е сериозно и трудно за лечение.
Китайската медицина по своята същност е профилактична медицина, затова древнокитайският Мъдрец е казал, че: „Болестта се предотвратява, а не се лекува.“

Не е тайна, че менопаузата е свързана с появата на доста неприятни симптоми. Как по-леко да преминат дамите през този период?
На първо място това са храненето, детоксикацията, режима на почивка и активност, балансираните емоции. Много важно е да се приемат хранителни добавки (червена детелина, див ям и др.), за да се попълват ниските нива на половите хормони. Освен това активен двигателен режим, като ходене по 5 километра дневно, танци и други. Може да се ходи на масаж, сауна и други подобни дейности 1 път седмично или на 2 седмици. Важно е да се прави дихателна гимнастика или туризъм в планината.
Дамите, които имат изявени симптоми като „горещи вълни“, изпотяване и други, да потърсят специализирана помощ. Добър метод е акупунктурата. Китайската медицина разглежда това състояние в клиниката на женските болести.

Бихте ли разказали за колаборацията между китайската медицина и модерните апаратни терапии за подмладяване на лицето, а също и за отслабване и оформяне на тялото?
От гледна точка на теорията на китайската медицина кожата на лицето е пряко подчинена на ян-каналите дебело черво, стомах, пикочен мехур, жлъчен мехур и тънко черво. Когато тези органи се интоксикират тяхната функция се забавя, каналите им се запушват и като резултат е отпускането на кожата и нейното сбръчкване. Чрез методите на китайската медицина се възстановява проходимостта на каналите и енергията ци започва да се движи безпрепятствено. Същото се постига чрез съвременните апаратни терапии. Те активират акупунктурните точки на лицето, стимулира се кръвообращението и дренажа на лимфата, а с това храненето на тъканите, т.е. образуването на колаген, еластин и хиалуронова киселина.
Относно отслабването и оформянето на тялото, съвременните терапии имат изключително добър ефект. Те трябва да се прилагат редовно според указанията на фирмите-производители, тъй като са създадени на базата на редица научни експерименти.
Китайската медицина разглежда затлъстяването като заболяване, което се дели на 5 основни типа. Всеки тип се лекува със специфична рецепта от акупунктурни точки. Малко е сложно да се обясни, но резултатите от лечението са много добри.
Искам да отбележа, че овладяването на дадено състояние и оздравяването на тялото изисква време и търпение. Колкото е по-стар проблемът, толкова по-дълго се третира, а понякога това са 3-5 години. В началото промените са незабележими, но си заслужава да бъдем търпеливи, за да видим крайния резултат. Процесът на лечението е къс, но поддържането е за цял живот!

Какви са вашите съвети, за да съхраним здравето, красотата и дълголетието си?
Това е много обширен въпрос и отговорът трудно се синтезира в няколко изречения. Трябва да се знаят много неща и да се формира култура за здравето и за живота от най-ранна възраст. Да не се забравя следното: „Здрав дух в здраво тяло“. Тялото ще е здраво, когато се храним правилно и поемаме достатъчно вода. Когато го почистваме периодично и се отнасяме с любов към него. Когато се движим активно и си почиваме достатъчно. И не на последно място, включване на профилактиката – козметика (лице и тяло), масаж (апаратен, ръчен, тайландски, китайски и др.), сауна, разходки и т.н.
Всичко това изисква знания! В съвремието е много лесно, защото живеем в информационна епоха и информацията е достъпна за всеки. Знанието ни прави независими и свободни хора.