Проф. д-р Пиетро Массей – интервю

Проф. д-р Пиетро Массей: „Посветил съм се на естетичната хирургия“
Известният пластичен хирург проф. д-р Пиетро Массей вече редовно ще провежда консултации на пациенти в естетична клиника НеоЕфект. В рамките на своите визити проф. Массей консултира както пациенти с леки естетически корекции, така и такива със сериозни травми след претърпяна злополука.

Проф. д-р Пиетро Массей, пластичен хирург и директор на Комплексното оперативно отделение на болницата по пластична хирургия в Лука – ASL 2. Извършил е над 8000 пластични, реконструктивни и естетични операции. Автор е на 50 научни публикации в национални и международни списания. Участвал е в над 100 национални и международни конгреси, конференции и обучения. Проф. Массей е член на Италианското дружество за изследване и лечение на лицево-челюстни малформации и на Италианското общество по лицево-челюстна хирургия.

Проф. Массей, притежавате завиден 40-годишен опит в областта на реконструктивната и естетичната хирургия. Бихте ли разказали повече за вашата работа?
В дългогодишната си практика съм оперирал както деца с малформации, лицево-челюстни и други травми, така и възрастни пациенти с различни проблеми – лицеви тумори от компетенцията на пластичната хирургия, реконструкция на млечната жлеза след мастектомия и много други. В последните години имам само частна практика и съм се посветил основно на естетичната хирургия. По отношение на лицето извършвам блефаропластика, ринопластика, лифтинг, а в областта на тялото – увеличаване и повдигане на бюста, редукционна мамопластика, абдоминопластика и липосукция.

Според вашите наблюдения кои процедури са най-търсени от пациентите?
Една от най-търсените процедури е оперативната блефаропластика, която отваря погледа и променя визията на лицето. С напредване на възрастта кожата се отпуска неестетично, затова лифтингът на лице и шия също се предпочита от пациентите. С помощта му се постига цялостно преоформяне на лицето и подмладяване на шията. Препоръчително е лифтингът на лице и на шия да се извършват в една интервенция, тогава резултатите са наистина впечатляващи. За премахване на двойна брадичка се прилага липосукция, а при наличие на излишна кожа, тя се отстранява. Други предпочитани процедури са липофилинг със собствена мастна тъкан за попълване на бръчки, коригиране загубата на обеми в областта на лицето и повдигане на скулите. Разбира се, има и млади пациенти, при които най-честите операции са свързани с корекция на ушите. В областта на тялото най-търсени от пациентките са ремоделиране на бюста, липосукция, абдоминопластика и други.

Как протича консултацията?
Пациентът споделя за естетичните проблеми, които го притесняват и моята задача като пластичен хирург е да му изложа всички възможни варианти, да му обясня как протича операцията, какво изисква възстановителният период и какви ще бъдат резултатите. Изключително важно е да се разяснят възможните усложнения, защото всяка операция, независимо от компетентността на хирурга и екипа, може да не се развие по план. Пациентът трябва да бъде информиран не само за ползите, но и за възможните рискове. Операциите се извършват лично от мен в МЦ „Неоклиник“, който разполага с отлично оборудвана операционна зала и отделение със стаи за престой, когато се налага такъв. Много от интервенциите се извършват без необходимост от престой в клиниката.