Nd: YAG лазерът

Nd: YAG лазерът – най-модерното оръжие за премахване на разширени капиляри и вени
Съдовите лезии по лицето или по краката са неприятен естетичен проблем, който е повод за немалко притеснения както от страна на дамите, така и на мъжете. Причините за появата им са различни, като най-често се свързват с наследственост и по-рядко – с възпаление или травма. Съвременен метод за трайното им премахване е процедурата с Nd: YAG лазер от най-висок клас.

Какъв е принципът на работа на Nd: YAG лазера?
Nd: YAG лазерът (1064 nm) е най-модерното оръжие за лечение на разширени капиляри, съдови звезди, телеангиектазии и други васкуларни проблеми. Принципът му на работа се базира на селективната фототермолиза, като таргетната структура за лазерната енергия е хемоглобинът (метхемоглобин) в кръвта. Погълнатата от хемоглобина енергия се абсорбира от кръвта, намираща се в капилярите и се превръща в топлина (достига се температура 70°С), която предизвиква коагулация и унищожаване на третирания кръвоносен съд. С Nd: YAG лазера могат ефикасно да се отстраняват единични или образуващи мрежа капиляри на лице и тяло, паякообразни вени с диаметър до 1,5 мм, вени по краката с диаметър 1-3 мм, вродени и придобити хемангиоми и други кръвоносни съдове.

За разлика от IPL терапията, която е предназначена за лечение на повърхностни съдови лезии, Nd: YAG лазерът позволява да се въздейства на по-дълбоко разположени капиляри или намиращи се в трудно достъпни зони на лицето и тялото. IPL апаратите са по-ефективни при по-малки съдове на лицето и общо зачервяване, като са необходими повече процедури в сравнение с лазера (4-5) с интервал 3-4 седмици.
Процедурата Nd: YAG лазера е бърза, ефективна и безопасна. Усещането по време на третирането е като леко парване или убождане, което се приема добре от пациентите. Лазерът разполага с модерна охлаждаща система, която свежда това усещане до минимум.

Колко процедури са необходими?
За отстраняване на малки и единични кръвоносни съдове обикновено е достатъчен само един сеанс. При по-големи съдове или капилярна мрежа може да се наложат 2-3 процедури, като интервалът между тях е 4-6 седмици. Процедурата е безопасна, отсъства риск от белези или пигментации, постига се бърз и отличен естетичен резултат. Важно е стриктно да се спазват указанията на специалиста за правилна грижа след третирането на кръвоносните съдове с Nd: YAG лазер.

Какви са страничните ефекти?
След процедурата се наблюдава зачервяване на кожата и лек оток, които изчезват в рамките на няколко часа. Кръвоносният съд след третирането променя цвета си, става сивкав и постепенно за около един месец напълно изчезва. Задължително е да се използва слънцезащитен продукт с висок SPF, когато процедурата се провежда през летния сезон, с оглед предпазване от поява на хиперпигментация.

Противопоказания
Процедурите за премахване на разширени капиляри и други съдови лезии с Nd:YAG лазер са противопоказани при наличие на кожни инфекции в третираната зона, някои системни заболявания, прием на определени медикаменти, бременност и кърмене.