Ботокс

Ботоксът е една от най-известните козметични процедури в целия свят. В световен мащаб се поставят около 6 милиона инжекции всяка година, което прави процедурата и една от най-обсъжданите.

На пръв поглед, ботоксът изглежда като невероятно бързо и незабавно решение за третиране на фини линии и бръчки. Но какво точно се инжектира? Какво представлява самата процедура и за кого е подходяща?  Ето какво трябва да знаете, ако искате да се подложите на процедурата.

Какво е Ботокс?

Ботоксът идва от невротоксин, произведен от Clostridium botulinum. Продукт на тази бактерия е ботулиновият токсин, който се използва в малки дози, за да третира мимически бръчки по лицето и шията. Ботоксът може да бъде решение при различни медицински проблеми, от бръчки до намаляване на прекомерното изпотяване и дори третиране на състояние, при което венците се виждат, докато се усмихвате.

Кога се прилага?

Ботокс се прилага в случаите, когато искате да изгладите мимическите бръчки по лицето и шията, за по-младежки вид и излъчване. Освен това, ботокс контролира и нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото. Особено успешно се оказва приложението му за изглаждане на бръчките между веждите, около очите (т. нар. пачи крак) и по челото. В състояние е да промени общата визия на лицето, като заличи уморения вид.

Болезнена ли е процедурата?

Самата процедура не е болезнена. Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2 – 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца

За кого е подходяща процедурата?

Тъй като процедурата се използва за лечение на мимически бръчки, обикновено се прилага върху по-възрастни пациенти. Въпреки това, минималната препоръчителна възраст, в която може да се подложите на тази процедура, е 30 години.

Допълнителна информация

– След процедурата, избягвайте да пипате лицето си, особено инжектираните места;
– Избягвайте СПА процедури и топли помещения като сауна и парна баня поне 1-2 седмици след процедурата;
– Избягвайте интензивно натоварване няколко дни след процедурата;
– Избягвайте да лежите през първите 4 часа след процедурата;
– Избягвайте полетите със самолет през първите 48 часа след процедурата.