Лазерно лечение / онихомикоза

Наличието на гъбички по ноктите (или т.н. онихомикоза) е инфекция, при която се променят вида и текстурата на нокътя. Това е упорито състояние, което се лекува трудно и може значително да повлияе на начина ви на живот. Ако страдате от гъбички по ноктите и искате да се излекувате от тях веднъж завинаги, доверете се на специалистите като се подложите на лазерно лечение.

Какво представлява лазерното лечение на онихомикоза?

Има няколко вида възможности за лазерно лечение: такива, които използват светлина, и тези, които използват въглероден диоксид (CO2). Лазерът излъчва енергия, която произвежда топлина. Когато се използва за лечение на онихомикоза, лазерът е насочен, така че топлината ще проникне през нокътя до нокътното легло, където се намират гъбичките.

За този вид обработка се използват CO2 лазер или YAG лазер с дължини на вълните 870 nm, 930 nm или 1320 nm за повишаване на локализираната температура. В отговор на топлината заразената тъкан се газифицира и разлага, унищожавайки гъбичките. Топлината от лазера има и стерилизиращ ефект. По този начин се предотвратява вероятността от нова инфекция.

Ефикасна ли е процедурата?

Благодарение на лазерната терапия повечето хора изпитват забележимо подобрение и висока степен на излекуване. Гъбичните инфекции на ноктите обикновено изискват няколко лазерни лечебни сесии, преди напълно да се разрешат. Може да отнеме между шест и 18 месеца последователно лечение, за да бъде лазерната терапия ефективна.

Какво да очаквате от процедурата?

Точно преди вашата процедура, кракът ви ще бъде почистен със стерилен разтвор и поставен на достъпно място за насочване на лазера. Лазерът ще бъде маневриран върху всички засегнати нокти и дори може да бъде използван върху незасегнати нокти, ако има опасения, че и там може да се развива гъбична инфекция.

Пулсирането на лазера или използването на избрани дължини на вълната помага да се сведе до минимум топлината върху кожата, което намалява риска от странични ефекти. Една сесия обикновено трае 30 минути или по-малко.

Признаци на подобрение

Докато някои хора изпитват значително подобрение още след първата сесия, то при други може да се наложат няколко процедури, преди да започнете да забелязвате резултати. Имайте в предвид, че може да отнеме до 12 месеца, докато здравият нокът порасне.
Признаците за подобрение включват:
– Изчезването на жълто, бяло или кафяво обезцветяване на засегнатите нокти на краката или ноктите;
– Възстановяване на онихолизата: отделяне на нокътя от нокътното легло;
– Нормална форма и текстура на растежа на ноктите без повече дебелина, подутини или промяна във формата.