Оперативна ринопластика

Носът е една от най-малко харесваните части на тялото. Ако попитате някого различни човека, коя част от себе си харесват най-малко, то вероятността да кажат „носът“ е много голяма.

Често големината и формата на носа се предават по наследство, но понякога изкривяването се получава и в следствие на травма, която дори може да възпрепятства нормалното дишане.

Ако искате да промените формата на носа си поради една или друга причина, оперативната ринопластика е Вашето решение.

Какво е ринопластика?

Горната част на структурата на носа е кост, а долната част е хрущял. Ринопластиката  е операция, при която може да се променят костите, хрущялите, кожата или и трите. Когато планирате ринопластика, Вашият хирург ще вземе предвид другите черти на лицето Ви, кожата на носа Ви и какво бихте искали да промените. Ринопластиката подобрява вида и пропорциите на носа, допринася за хармоничната визия на лицето и за Вашето самочувствие.

Как протича самата процедура?

Ринопластиката изисква локална анестезия със седация или обща анестезия, в зависимост от това колко сложна е вашата операция и какво предпочита Вашият хирург.

Ринопластиката може да се направи в носа или чрез малък външен разрез (разрез) в основата на носа, между ноздрите. Вашият хирург може да промени формата на носните кости или хрущяли по няколко начина, в зависимост от това колко трябва да се премахне или добави.

След процедурата

След операцията трябва да си починете в леглото с вдигната глава по-високо от гърдите, за да намалите кървенето и подуването. Носът ви може да е запушен поради подуване или заради шини, поставени вътре в носа Ви по време на операцията.

В повечето случаи вътрешните превръзки остават на място от един до седем дни след операцията. Вашият лекар също залепва шина на носа Ви за защита и подкрепа. Обикновено тя се задържа около  една седмица.

За кого е подходяща процедурата?

Процедурата е подходяща за хора с голям и гърбав нос, несъответстващ на пропорциите на лицето, или изкривен в една от двете посоки, както и такива с функционални нарушения на дишането в резултат на изкривяване на носната преграда.

Допълнителна информация

Важно е да спазвате стриктно препоръките на лекаря си след операцията, за да си осигурите максимално бързо възстановяване:
– Избягвайте да се усмихвате или смеете с широко отворена уста;
– Измийте внимателно зъбите си, за да ограничите движението на горната си устна;
– Къпете се във вана вместо под душ докато имате превръзка на носа си